The Folklore Company Logo
Vilket broderi passar dig?
Ta vårt quiz!

Skapa en personlig tygpåse med korsstygn


På Folklore har vi tagit in två nyheter som är väl värda att prova: tygpåsar och vattenlöslig stramalj (som är en slags plastfilm med hål, som gör det enkelt att brodera på annat än korsstygnsväv!).

Med den vattenlösliga stramaljen kan du designa ditt mönster hos oss, köpa till stramalj och sy perfekta korsstygnsmönster på det mesta :).

Så idag ska jag visa hur du kan brodera ditt mönster på en tygpåse. Ett snyggt OCH praktiskt sätt att visa upp ditt broderi på!

Du behöver:

(Du kan köpa nedan exempel som tygpåse-kit HÄR)

Såhär gör du:

1. Placera ut tygpåsen framför dig. Om påsen skulle vara skrynklig, se till att stryka den innan du börjar.
När man syr korsstygn så brukar man vanligtvis börja att sy från mitten och utåt. Genom att utgå från både mitten av mönstret och från mitten av objekten du broderar på, så försäkrar du dig om att ditt motiv blir centrerat. Dessutom blir det enklare att räkna dina korsstygn =)

Enklaste sättet att hitta mittpunkten på din påse är att vika den i mitten och utgå från vecket som uppkommer. Placera ut den vattenlösliga stramaljen över det område som du vill brodera. Nåla fast den för att vara säker på att den håller sig på plats. Därefter tråcklar du runt stramaljens kanter innan du tar bort knappnålarna (bild 1).

2. Det är nu dags att börja brodera. Plastfilmen är lätt böjbar vilket kan skapa små luftfickor mellan tyget och plastfilmen. Det i sin tur kan leda till att man av misstag hoppar upp eller ner en rad när man broderar. För att undvika att det händer: se till att sträcka ut plastfilmen för varje bokstavsrad du broderar och nåla gärna igen för att hålla filmen platt och på plats.

3. När du är färdig med ditt motiv så tar du bort tråden du använt för att tråckla fast plastfilmen. Det är nu magin händer! Sänk ner påsen i varmt vatten (40°C) och låt den ligga där i 5-10 minuter. Skölj därefter ordentligt, låt torka och stryk och voila, du har nu en egendesignad tygkasse!

Lycka till!

Vänliga Hälsningar
Elisa Marban Flink Xx